Monday, December 15, 2014

Makan??? Tiada paksaan...

Baru-baru ini saya terbaca satu buku - Healthy Parent, Healthy Child -Karen Miller - Kovach.
Bukannya saya tak gemuk..gemuk jugak...bak kata anak ketiga saya, 
"E'aa sayang mama..macam gajah sebab mama besar macam gajah... :)"
Cumanya saya masih belum berputus asa untuk menyediakan yang terbaik untuk keluarga saya.

Ok, berbalik kepada isu buku tersebut. Ada banyak info2 dalam buku tersebut. Semuanya simple2 saja. Saya mulakan dengan salah satu tips yang diberi...One step at a time ya.....

Jangan memaksa anak untuk makan pada jumlah yang kita inginkan. Beri kelonggaran. Biar mereka memilih sendiri jumlah yang ingin mereka makan. Kenapa? Kerana yang merasa kenyang adalah perut mereka, bukan perut kita. Setiap anak lain badannya, lain keperluannya. 

Kurang memaksa, kuranglah rungutan, kurang rungutan, makan tidak lagi menjadi satu beban.Tak kisahlah walau sikit yang diminta. Asal mereka dapat memilih. Kalau nak lagi best, biarkan mereka sendiakan sendiri makanan mereka. Dimana kita patut berada? Di sisi mereka...Assisting them. Itu saja. (Untuk anak-anak yang sudah agak besar, kalau kecil dan motor skill ok pun boleh, terpulang kepada kebolehan anak-anak anda. Perlu diingatkan, setiap anak berbeza.)

Pengalaman saya??? Anak-anak suka. Sekarang, makan adalah satu aktiviti yang ditunggu-tunggu kerana mereka boleh sediakan makanan mereka sendiri. 


No more stress ya mommies!!!


Wardah selalunya suka menolong saya didapur.


Wadeaa suka mengacau.


Jangan tertipu.
Walaupun Widad yang paling kurus antara semua. dia makan paling banyak ok :)

Wednesday, February 12, 2014

ShawarmaMyWay!!!


Hmmm...What do I need?
Apakah yang saya perlukan?
Shawarma?
Shawarma adalah hirisan-hirisan ayam/daging...ala-ala bila kita beli kebab..dagingnya dihiris -hiris. Hah, itulah Shawarma, daging-daging yang dihiris, campurkan dengan sayur-sayuran..letaklah sos, mayonnaise, balut dengan roti Baladi.

                                                  
                                                                              Baladi

Kenapa Shawarma? 

1. Simple
2. Sayur-sayur boleh dipotong awal-awal. Esok pagi, campurkan saja dan balut. Cepatkan?
3. Bila dah tak ada ayam/daging yang dihiris-hiris. Saya steam saja chicken slice (yang                 macam di Subway tu). Steam hari Ahad. Simpan dalam peti. tahan 3-4 hari. Sama macam       sayur. Tahan lama,  4-5 hari kecuali tomato.

Idea saya, nak yang simple, cepat, sihat, murah dan sedap. Maklumlah. Kerja sepenuh masa. Surirumah juga sepenuh masa. Yang penting, anak-anak, suami dan saya tak perlu membeli makanan di kantin. Jimat!!

Resepi.

1. Baladi 

2. Chiken slices



















3. Sayur-sayuran yang dihiris-hiris.


  • salad










  • tomato










  • timun jepun (zucchini)











Cara-cara menyediakan ShawarmaMyWay!!


1. Pertama sekali, sapukan mayonnaise diseluruh permukaan. Tujuan? Senang, bila sudah di       gulung (roll), akan melekat.
2. Kemudian, letakkan chicken slice di hujung roti. Taburkan salad, diikuti tomato dan akhir           sekali timun jepun.
3. Akhir sekali, gulungkan saja (roll).


Mudahkan? Dalam 5-10 minit, siaplah bekalan untuk anak-anak, suami dan saya. Alhamdulillah.
Di kantin sekolah saya, harga satu shawarma yang bersaiz 3 kali lebih kecil dari yang saya buat ialah RM5.
Shawarma versi kita? Lebih murah..
Kenapa?

Sila rujuk kepada post saya mengenai kos makanan bulanan keluarga saya.


Mesti try!!

Friday, January 3, 2014

Something4Everyone...

Tahun baru sudah tiba..harga banyak yang naik..yang turun pun ada..subsidi kerajaan laa..yang tak naik-naik pun ada..gaji misalannya..hahahhaa...kalau ada pun..tak selari dengan yang naik...

Salah satu cara untuk saya tangani masalah semua harga barang naik adalah dengan cara memasak...
Walaupun bekerja sepenuh masa, saya bertekad..kalau dulu saya bawak bekalan untuk suami dan saya dalam 2 kali seminggu..kali ini saya nak bawak makanan setiap hari...Isnin sampai Jumaat. 

Semenjak dua menjak dua anak dah masuk sekolah..apa lagi bersekolah  di international school..harga makanan memang tinggi sikit berbanding dengan harga-harga di kantin sekolah kerajaan, saya perlu lakukan sesuatu.

Bayangkan :

Jadinya..saya putuskan...memasak hari-harilah jawabnya...kenapa??

Lihat dibawah..dua bulan lebih sudah saya bekalkan makanan untuk kami semua..Amat jimat dan berbaloi..







































Bagi saya..penjimatan lebih kurang  sebanyak RM500 amat besar maknanya.... Daripada saya dok merungut, baik buat sesuatu yang lebih berfaedah..

Bukan saja saya dapat berjimat cermat...secara tak langsung, saya dapat monitor pemakanan anak-anak ..

Dulu, setiap pagi sebelum kesekolah..puas dipesan, no junk food..no drinks (sebab air sudah saya bekalkan). Mujurlah satu hari ketika saya kekantin, saya terlihat Wardah, dengan gembiranya ditangan kanan ada sausage dan ditangan kiri air kotak. Dalam hati..Hmm..nak marah pun tak boleh..kanak-kanak..kalau dah dilayur depan mata tiap-tiap hari..setakat mana yang dapat ditahan?

Sekarang, saya dah tak perlu risau. Bekalan makanan saya pastikan..mereka harus habiskan. Jumaat saya bagi kelonggaran. Kadang-kadang, nak juga mereka bercampur membeli dengan kawan-kawan. Pun puas berpesan, no junk food.

Di puji suami? Itu memang saya suka. Saya amat suka kalau dipuji dia. Hati saya berbunga bukan main lagi. Terbayarlah penat yang terasa. Sebab dia seorang yang pendiam. Boleh dikatakan, sayalah clown dalam family. Tapi sekarang saya ada seorang lagi clown in the family...Anak ketiga..Wadeaa..Sebijik macam diriku ini..Hahahahaha.....



Well..Kemana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi???

JOM JIMAT!!!



Saturday, December 21, 2013

Fish Fillet bersalut Breadcrums & Cheese Dip





Kos : 

Satu bungkus fish fillet (10 keping) = RM21
1 fish fillet = RM2.1
Jumlah fish fillet untuk lunch saya, suami dan 2 orang = 3
Kos untuk lunch semua (4 orang) = 2.1 x 3 = RM 6.3
Kos untuk lunch ( satu ) = Tak sampai RM 2 seorang.


Fish Fillet :

Isi ikan (fish fillet yang saya beli di kedai frozen).
Keluarkan dari peti sejuk (malam). Pagi nanti, cairlah ais.
Salutkan sedikiiiiiiittttt garam...sikiiiiit je.
Pecahkan telur.
Celupkan isi ikan dalam telur.
Salutkan isi ikan dengan breadcrumbs.
Lepas tu...Gorenglah...


Cheese Dip :

Memandangkan saya tak belajar lagi cara-cara nak buat cheese dip ni, saya beli saja powdernya dari kedai bakery.

Tapinya cheese dip ni walaupun dekat bungkusan ditulis, TIDAK BERKETUL-KETUL..(konon),
masih berketul juga. Selalunya saya akan campurkan dengan yogurt perasa asli (sebab rasanya yang sedikit "keras" dan "tajam") dalam blender..dan blend. 

Kemudian saya akan bahagi-bahagikan dalam bekas kecil dan sejuk bekukan cheese dip tersebut. Kalau esoknya nak makan, mlm itu saya keluarkan dari peti sejuk.

Perhatian : 

Isi ikan ni memang besar saiznya...saya potong 2 untuk anak-anak. Cukup untuk lunch. Saya separuh, suami satu..

Separuh lagi yang saya punya, disimpan untuk lepas sekolah. Selalaunya anak-anak akan lapar lepas pulang sekolah. Tak payah lah bagi duit untuk mereka ke kantin. Makan saja apa yang saya ada.


Resipi ni memang "favourite" anak-anak dan kawan-kawan. 
Ada kawan ingat saya beli. 
Siapa yang dah makan, selalu mintak lagi..
Jimat pun jimat.. 



Monday, August 5, 2013

FlyMe2Heaven..

Last few nights..I was looking out through the window.. Thinking..could tonight be the night? Lailatul Qadr? 

The night which is better than 1000 month?

I wanted it so badly..but..I was feeling disappointed too..Before that night, one of my friend was so busy predicting Lailatul Qadr. Saying that it has already passed.

Then my husband asked.

"Why are you looking out through the window at night like this?" The cold breeze started coming in since we live in the jungle up on the hills. 
I just smile and said.."Nothing".

Few hours after that, after my kids are all sleeping, I lied down on his laps while he was reading The Great Quran. One of his hand is massaging my head. Well..a hectic day and a time for me to rest since all of my "angels" are on the bed..Dreaming good dreams.

"How many times you have finished reading the whole Quran?" I asked.
"Only two." He said. "I'm focusing on the meaning now." he continued.

I looked at him.

"I can't even finish my three juzu'. Every time when I read The Quran, Wadeaa (my youngest daughter) will come and join me..She will flip the whole Quran, reading only Al-Fatihah (the opening surah). Saying that she has finished reading the whole Quran. And I can never read peacefully.."

He started smiling..looking to my eyes, he said..

"Do you know that when you are waking me up, preparing my Iftar (breakfast) and Suhr (the eating before you fast), you will get whatever ajr (rewards) that I'm doing?

The I asked, "What if..you manage to get all the rewards and you will go to Jannah (heaven) leaving me behind?"

He said.."Never...I will do as much Ajr as I can so that I can carry you with me there. you will always be by my side."

Well..now that he is doing it double, can I rest? Nope..I will try to double it too..Who knows, if his ajr not enough, I can top it up with mine..hahaha...





Whatever it is..
In whatever things you are doing..
Let's try to do it as best as you can. 
Let GOD decides the rest!!



Sunday, July 28, 2013

KidsTantrums. What ToDo?

Anak Marah2..How to handle? Mana nak letak muka? 


Macam ni yang saya buat kalau anak2 buat perangai..

Semalam 

Wardah gheyau dekat plauground macam kena dera..Sesungguh hati gheyau tergedik-gedik..meloncat-loncat.. I have to call her sister to bring her back home. Tanya pasai apa..rupanya sebab sweet nan sebijik..kawan bagi pada kakaknya..kakaknya bahagi dua..tapi Wardah mmg selalu at her weakest knee bila sampai kt bab2 makanan, sweet n cekelat...tak mau bahagi..nak kt dia sorang semua..Jadi semalam, dh dibawa kerumah.. dibagi :

WARNING..Mama kata..kalau menangih lagi pasai makanan atau benda2 yang sewaktu dengannya..tak boleh keluaq main at playground. And she agreed.

Today..

Today..she did it again...Lagi kena bawak naik atas..Mama ckp..duduk n diam..tp duduk n tak diam..
"I want to go out" Crying like H**l.
"Nope..you have promised yesterday..If you cry again because of sweet or food...you cannot go to the playground..tomorrow if you do it again..3 days you are not going..."
"Waaargh..but it was n accident!!" Nak gelak pun ada bila dengaq anak2 cari jalan untuk melepaskan diri...
"Well..cry more..tonight you sisters will be eating cake...if you are not quiet...you will get none"
Immediately..senyap...hahaha..umpan dah mengena..

I leave her to calm down in her room..
Told her..I want you to think of what you did..Whether it is good or not..
I will come back later.

When I came back..voluntarily she said..I'm not going to cry because of food anymore..
Then I explain to her..the things that she should not do..she is getting the cake because she is quiet but still she is not going to the playground..(Because she wanted to).

I reminded her :
Tomorrow if you do it again..3 days you are not going..."
SHE HAS TO AGREE TO THIS CONDITION. She said yes..

Then..she is quiet..calm..she took bath..and we read book together...




                                                                 Wardah at 1

MoreThan1???

Opsss...Not wife ok...but Language for your kids..Hahahaha...
My kids now are fluent in three languages..Father's language ( Hausa), Mum's tongue
( Malay ) and English...with teachers and friends...

How did we do it?

Well.. It is not easy.. That is why I wrote this story under KERJA..KERJA..KERJA
( who remembered one of M.Nasir's song?..It has this word...n he is my favourite singer  by the way ).


This means..WORK...WORK..WORK...You want something..you work for it...

1. This is how we started with Widad..Our 1st girl..

    WE decided on which language to talk to her :

    Baba = Hausa, Mama = English, TV & baby sitter = Bahasa Melayu..

    Stick only to that language..

2. 2nd Girl Wardah

We changed our strategy..Of course..prayers help too....At this time ..I prayed that Wardah will have someone who can take care of her when I'm working...She is always sick..and hospitalized for one week. Alhamdulillah...Immediately after she came out from hospital, we met a Hausa lady..we called her Mama Didi (husband is a professor at UTM) and she is not doing anything at home..So..

    Baba n Mama Didi = Hausa, Mama = English , TV = Bahasa Melayu.

    See..we still stick to the same language..we just add some extra spice                 which is Mama Didi to streghten the kids Hausa.

Alhamdulillah...Wardah got better..in just I would say a blink and she refuse to mix with any Malays..We always laughed saying that..She thought that she is in Nigeria..Food..Language..People..All surrounded by Nigerian.





3.  3rd girl Wadeaa 

     Baba n Sisters = Hausa, Mama = English , TV & baby sitter = Bahasa Melayu.

    Well..Mama Didi went back to Nigeria..So we just make use of whatever spices           that we have.

But... Still we still stick to the same language..we just add other extra spices.
We are now staying in a place surrounded by non-Malays ( IIUM lecturers family ), UIA Apartment.           

Now..she speaks fluent Bahasa Melayu..Catching up with Hausa with her father..She can construct sentences already when speaking with her father and she speaks English with her friends around the house. Alhamdulillah..






I went to one workshop few years back..This was what the speaker said..

A child's brain is like sponge..It Absorbs.
At the right time..All the things that has been absorb will come out..

A child's brain can absorb up to
7 LANGUAGES...
Isn't it wonderful?